Odyometri Testi Nedir?
Odyometri veya işitme testi, farklı yoğunluk ve frekanstaki sesleri duyma yeteneğini ölçer. İşitme kaybını ve diğer işitme bozukluklarını teşhis etmek için kullanılır. Odyometreler işitme yeteneğini ölçmek için kullanılır. Bu cihazlar, okullarda konuşma odyometrisi, iş sağlığı odyolojisi, genel uygulama ve hastaneler dahil olmak üzere çeşitli ortamlarda kullanılır.
Odyometri (işitme testi), işitmenin ölçülmesini ve işitme fonksiyonlarının değerlendirilmesini sağlayan bir dizi fiziksel işitme testine verilen isimdir. Odyologlar, kulaklarınızın ne kadar iyi çalıştığını değerlendirmek için saf ses odyometrisinden akustik immitans ölçümlerine ve uyarılmış potansiyel kayıtlarına kadar her şeyi kullanırlar. Birini anlamakta güçlük çektiğinizde veya sizi mırıldanıyormuşsunuz gibi duyduklarında; başkalarını anlamakta güçlük çektiğinizde ve onlardan kendilerini tekrar etmelerini istediğinizde; arka planda gürültü olan durumlarda duymakta güçlük çektiğinizde; müzik ve TV programlarının sesini sık sık açmanız gerektiğinde veya havai fişek veya rock konserleri gibi yüksek desibelli seslere maruz kaldıktan sonra kulaklarınızda çınlama fark ettiğinizde odyometri testine ihtiyaç duyulabilir.
Kulak testine Saf Ton Odyometri (Pto) adı verilir. En yaygın kulak testidir. Her iki kulağın farklı frekanslarda (ince ve kalın sesler) duyabileceği minimum ses şiddetini bulur. Saf ses eşiği odyometri testine başlamadan önce kişiye farklı tonlarda sinyal sesleri duyacağı ve bunları duyduğunda elindeki butona basması söylenir. Açıklama yapıldıktan sonra ses geçirmez bir kabine oturan kişi kulaklık aracılığıyla sesleri dinler. İki kulak ayrı ayrı test edilir ve işitme eşikleri belirlenir.
Konuşma Odyometrisi Nedir?
Konuşma odyometrisi, bir bireyin konuşma seslerini duyma yeteneğini değerlendirmek için kullanılan bir araçtır. Test, müşterinin çeşitli dinleme durumlarında konuşmayı algılama yeteneğini değerlendirir ve işitme kaybı, tek kulakta mı yoksa her iki kulakta mı kayıp olduğu, hızlı veya sessiz konuştuklarında diğer insanları anlamada herhangi bir zorluk olup olmadığı gibi işitme kaybının özellikleri hakkında bilgi sağlayabilir.
Konuşma Alma Odyometri Testi Nedir?
Konuşma alımı için %50 eşik, bir hastanın kendisine verilen kelimelerin %50'sini doğru olarak duyabildiği ses yüksekliğidir. Hasta, her seferinde üç tane olmak üzere altı heceli kelimeyi, saf ses ortalamasından (SSO) 2-3 kat daha yüksek bir sesle duyar. Altı kelimenin hepsini doğru duyarlarsa, yoğunluk 5dB artırılır ve altı kelimelik başka bir set test edilir. Her doğru veya yanlış yanıttan sonra yoğunluk sırasıyla artırılır veya azaltılır. Şiddet seviyesi SRT skorunu belirler ve kaydedilir.
Konuşmayı Ayırt Etme Testi Nedir?
Konuşma Ayrımcılığı (SDS) testi, bir kişinin konuşulan kelimeleri ne kadar iyi ayırt edebildiğini ölçen bir işitme testidir. Bu test için 25 adet tek heceli kelime, kişinin SRT eşiğinin üzerine 25dB -40dB eklenerek okunur. Her doğru ve yanlış kelime sayılır ve doğru cevaplar %4 ile çarpılarak SDS değeri belirlenir.
Odyometri MCL Testi Nedir?
En Rahat Dinleme Seviyesi (MCL), SRT ile rahatsız edici ses seviyesi (UCL) arasındaki kısımdır. Hastanın ağrıya neden olmadan yüksek ses çıkardığını söylediği 15 dB veya daha yüksek kök ortalama kare basıncına sahip ortalama saf ton olarak tanımlanır. Değer belirlenir ve kaydedilir.
Odyometri UCL Testi Nedir?
Rahatsızlık Seviyesi (UCL), hastanın verilen yoğunluğu tolere edemediği ses seviyesidir. Bu noktada, hasta büyük olasılıkla terapinin bir şekilde can sıkıcı veya dikkat dağıtıcı olduğunu düşünmektedir. Değer belirlenir ve kaydedilir.
Timpanometri Nedir?
Timpanometri, orta kulak basıncını ölçmek için yapılan bir testtir. Basınç değeri olarak -50 ile +50 arası normal kabul edilir. Teste başlamadan önce kişiye test hakkında bilgi verilir ve teste başlanır. Bu test sırasında kişi hareket etmez ve konuşmaz; dış kulak yoluna yerleştirilen bir sonda ile dış kulak yolunun basıncı ölçülür. Sonuç olarak, radyografiler ve basınç okumaları elde edilir. Okunan değerler kaydedildikten sonra bilgisayara aktarılır ve kulak zarı sağlığı ve kemikçiklerin fonksiyonu hakkında önemli bilgiler sağlar."
Odyometri Akustik Refleks Testi Nedir?
Akustik Refleks, yüksek seslerle başa çıkmak için iç kulakta bulunan normal koruyucu sistemdir. Yeterince güçlü bir ses ulaşırsa, stapes kası otomatik olarak kasılır ve koruma için üzengi kemiğinin ve kulak zarının aşırı hareketini önler. Bu refleks seviyesi, üzengi hareket ettikçe zarın hareketinin kaydedilmesiyle ölçülür.
Daha Fazla Bilgi Alın